A Compiz Fusion beüzemelése régebbi típusú NVIDIA kártya esetében az Ubuntu 8.10 (Intrepid Ibex) rendszeren

Abban az esetben, ha nem rendelkezünk új típusú NVIDIA videokártyával, szerencsére nem kell lemondanunk a Compiz Fusion látványelemek használatáról. A következő leírás segítségével egy NVIDIA GeForce FX 5200 típusú kártya - valamint sok hasonlóan régi kategóriájú NVIDIA - lesz képes a látványos animációs elemek használatára.


1) Előszó

Ez a leírás NVIDIA GeForce FX 5200 típusú kártyát tartalmazó számítógépen lett kipróbálva Ubuntu 8.10 (Intrepid Ibex) rendszeren.


2) Zárt meghajtók engedélyezése

A videokártya teljes funkciójának kihasználásához meghajtóprogramra lesz szükség, melyet egyszerűen aktiválhatunk a Rendszer -> Adminisztráció -> Eszközmeghajtók menüponton keresztül.

Fogadjuk el a felajánlott meghajtóprogramot és kattintsunk az Aktiválás gombra. A jelszavunk megadása után a rendszer letölti és telepíti a szükséges meghajtóprogramot, amelynek elvégzése után zárjuk be a telepítőablakot és indítsuk újra a számítógépet.

A rendszer újraindítását követően a felajánlott meghajtóprogram segítségével tudjuk kihasználni a videokártyánk adottságait.


3) Compiz Fusion egyszerűsített beállítópaneljének telepítése

Indítsuk el a Synaptic csomagkezelőt a Rendszer -> Adminisztráció -> Synaptic csomagkezelő menüponton keresztül, adjuk meg a jelszavunkat és a keresőben adjuk meg a következő kifejezést:

simple-ccsm

Telepítsük fel a megtalált csomagot, az így kapott segédprogram használatának leírását látogassuk meg a korábbi cikkemben.


4) Compiz Fusion bekapcsolása

Lépjünk a Rendszer -> Beállítások -> Megjelenés menüpontra, ahol válasszuk a legutolsó, Vizuális effektek fület. Válasszuk ki az Egyéni lehetőséget, és zárjuk be az ablakot.


5) Kapcsolódó weboldalak

- a Compiz Fusion hivatalos oldala
- az Ubuntu hivatalos oldalai: http://www.ubuntu.com és http://www.ubuntu.hu

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.